Metal iş parçalarının korozyon ve diğer dış etkilere karşı çinko madeniyle kaplanıp korunmasıdır.
Korozyon;
Metallerin ortamla teması sonucu, metal-arayüzey-ortam üçlüsünün etkileşimi ile yüzeyde oluşan bozulmadır. Korozyondan korunma önlemlerinin temelinde de bu üç faktörün özelliklerini ve birbirleri ile ilişkilerini iyi bilmek ve gerekli değişiklikleri gerçekleştirmek yatar . Metallerin ortama daha dayanıklıkılınması için, korozyon yapıcı etkenlerin kontrol altına alınması yanında, arayüzeyi değişik malzemelerle kaplamak bu tür önlemlerin başında gelmektedir.
Çinko elektrokimyasal özelliği ve ekonomik olması bakımından, demir ve çeliği korozyona karşı korumada yaygın olarak kullanılan bir elementtir. Çözünme hızı yaklaşık olarak sabittir, yani zamanla değişmez. Bu sebeple çinko kaplamaların koruma ömürleri genel olarak kalınlıkları ile doğru orantılı olmaktadır.
Çinko kaplama, demirli metallerin atmosferdeki oksijenin ve su buharının aşındırıcı (korozyon) etkisinden korunmasını iki yolla sağlar:
Galvanizlenmiş parçadaki demirin havayla temas etmesini önler; kaplama, demir içeren metali ortaya çıkaracak biçimde çatladığında, kırığı çevreleyen çinko, demir için bir tür katot korunması sağlar. Kimyasal açıdan paslanma, metalin yüzeyinde karmaşık demir oksitlerinin oluşmasıdır. Bunlar temelde, dış kabuk ya da DEĞERLİK elektronlarının, demir atomlarından oksijen
moleküllerine geçmesine yol açan iyonlu bileşiklerdir. Ama çinko, demirden daha elektropozitiftir. Yani, başka bir elementle kimyasal tepkimeye girerek, kolayca değerlik elektronlarını yitirebilir. İçinde demir bulunan metalle elektriksel temasının sağlanması durumunda, çinko kaplama, atmosferdeki su ve oksijenin ilk hedefi olacaktır. Ayrıca, çatlak küçükse, çinkonun aşınma ürünleri bu yarıkları doldurur.
Elektro Galvaniz Kaplama ;
Kaplama yapılacak metalin uygun koşullarda elektrolitle dolu bir kazanın içine Anot ve katot elektrotları daldırılarak Anot elektrotuna Zn ( çinko), Katoduna ise kaplanacak malzeme takılır. Yüksek akım ve düşük gerilim üretici ve redresör ile Elektrik tatbik edilerek Anottan Elektron kopararak Katoda yanı malzemenin yüzeyine yapışması sağlanır. Bu işlemin sonunda kaplamanın kalıcı olması için pasivasyon yapılarak kaplama işlemi bitirilir.
Tesisimizde;
Maksimum 6 metre ve 1.70 metre derinliğin mevcut olduğu çeşitli çinko kaplama banyolarımızda her türlü metal-demir- çelik iş parçaları, saclar, raflar, platform ve karkas yapılar çeşitli npu,npı,hea,boru,lama,köşebent ve kutu profiller tam boy olarak elektroliz yöntemiyle tesisimizde çinko(galvaniz,galvano) kaplanabilir. Ayrıca küçük parçalar için kaplama dolapları da tesisimizde mevcuttur.